H.I.Story

Michael Monroe

Wal Street Journalin mukaan Michael Monroe on "rock'n'rollin yksi arvostetuimmista maailmalla", "glam metal eli hair metal -genren kummisetä". "Mutta vähiten tunnetuin tähti", jatkaa lehti, "ei jostain syystä lyönyt läpi USA:ssa."

Enpä ota kantaa. Ei ole edellytyksiä, en ole ko. musiikin tuntija. Eikä moinen melske totta puhuen meikäläisenikäistä erityisemmin kiinnostakaan. Kuunteleehan sitä, hyvää sellaista, hetken, mutta vain hetken.

Sen sijaan kiinnostaa arvon herran suullinen ulosanti, jota on saanut seurata The Voice of Finlandissa. Mokomaa mongerrusta harvoin kuulee. Outoa sikäli, että Monroe on radion legendaarisen pääkuuluttajan Pentti Fagerholmin poika, Matti.

Omanlaisensa mökeltäjä tosin on myös hänen kaverinsa Andy McCoy, Antti Hulkko.

Kumpikin on myös kielellisesti lahjakas. Mutta kuuluuko kuvioon paitsi tietty pörrötukkamuoti, myös tuo sopakielisyys?

Mainitsenpa vielä kolmannen niin ikään kielellisesti ja musiikillisesti lahjakkaan, Remun, jonka artikulaatio on mitä on.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Mauri Kunnaksen Nyrok City sarjakuvassa tuo Monroe/MCcoy höpötys on selitetty hyvin...

Kun Suomipoika menee ulkomaille niin se unohtaa Suomenkielen muttei opi mitään tilalle :)

Oliskohan noin

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

On ja ei. Sillä kaikki kolme ovat kyllä nimen omaan suomenkielellisesti lahjakkaita. Miten heiltä sujuu englanti, en pysty arvioimaan; laulunsanoistahan ei selvää ota.

Olli Polli

Suomipoijaan tyyliin sopii levveillllääää ulkomaankielellä palattuaan, eihän sitä muuten muut huomaa että olit opissa rapakon takana tai ainakin jossain...

Ja toisaala poikain filosofia kirjakielellä esitettynä saisi aikaan Erosmaisia skandaaleja ! Nyt dinoraurukset voi ohittaa sanoman tyyliin "eihän tosta ymmärrä mitään".

näin ne roikkuu närhen marjat tässä SFinlandissa !

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Kyllä sitä muuten tulee harrastettu välillä matkaillessa
Siis mitä?

No sitä
"Härmän jätkät on loistoristeilyllä"
Hämis varmaan tietää

Olli Polli

Härmän jätkät maailmalla henkselien paukutusta tuleekin/pääsee
harrastamaa/n, mutta ensin on heitettävä "tosimies"-settiä peliin !

Tyhjän paukutusta voi harrastaa kotonakin ?

Olli Polli

Monroe ja Andy on Suomi-rockin legendoja. Ja asia on niin kuin Axel jutussakin sanoo: "jos Hanoi Rocks olisi päässyt läpi Usassa ei kukaan olisi kuullut Guns & Rosesista."

"Enpä ota kantaa. Ei ole edellytyksiä, en ole ko. musiikin tuntija."

Otit kuitenkin ! Ja onnistuit vielä Remunkin vetämään samaan soopaan !

Onnitteluni !

Ps-laulunsanoja ja muutakin historiikkiä löytyy netin täydeltä jos kiinnostaa syventyä aiheeseen ennen kuin heittää kommenttia yleisesti !

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Hyvässä hengessä toki. Jos kohta myös kriittisesti. Musiikkia en kritisoi, vaan puhetta. Siihen minulla on oikeus. Ja sinulla toki oikeus vetää hernettä nenään aiheettakin.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Kyllä niiltä irtoaa molemmilta juttua ja paljon
Molemmat ovat muuten myös julkisuuskuvaansa mukavampia henkilöitä
En sen kummemmin tunne mutta ainakin kuskia kohtelivat aina ihmisenä mikä ei ole itsestään selvää kuuluisuuksien keskuudessa
Niin ja tipit oli kohdillaan :)

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Jäi vielä toteamatta, etten kirjoittanut mitään kirjakielestä, toki murteet ja slangit ymmärrän ja hyväksyn. Niissä se kielellinen lahjakkuus juuri piilee.
Henkilöinä en ketään kolmesta tunne. Mutta en yhtään epäile, etteivätkö olisi herrasmiehiä. Vaikka toisinkin voisi olla, useille menee kusi päähän.

Olli Polli

Herneet ei ole vielä edes itämässä !

Kenties herrojen puheen kritisoimiseen tuo oman sävynsä se kuuluisa "ikäpolvien välinen kuilu" ?

On noita tangolaulajiakin varustettuna suorastaan epätoivoisella ulosanilla, mutta se ei ole minun suurin huoli ! Enkä moisesta vaivaudu tukkamuotia kritisoivia blogeja kirjoittamaan !

Rauhaa !

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Mistä selviää, että he ovat "suomenkielellisesti lahjakkaita"?

Käyttäjän arisuhonen kuva
Ari Suhonen

Remu ja Andy ovat mielestäni aika lahjakkaita verbaalisesti, Monroeta en ole juurikaan kuullut. Kieliopillisuuteen en ota kantaa.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Juu mutta kun Esa Helander nimenomaan kirjoittaa artikulaation ontuvan.

Käyttäjän arisuhonen kuva
Ari Suhonen

Jos korvan erottamiskyky ontuu, niin sitten pitäisi kuunnella sitä vaikeaa artikulaatiota enemmän. Harjoitus auttaa kuuntelemisessakin. ;)

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Jopahan saan mielenkiintoisia kommentteja. Ikään kuin ei olisi tekstiäni lainkaan luettu tai sitten ymmärretty.
Kaikki kolme herraa ovat verbaalisesti lahjakkaita ja tietenkin myös musiikillisesti. En myöskään epäile, etteivätkö herrat olisi symppiksiä. Mutta kaikkien kolmen ulosanti, puhetapa, artikulaatio on sotkuista. Monroe oikeastaan pani kirjoittamaan ja se, että hänen isänsä on yksi hienoimmista äänenkäyttäjistä yleisradiomme historiassa. Ei ollut tarkoitus olla ollenkaan vihamielinen vaan enemmänkin todeta ja ihmetellä. Tukkamuotiakaan en arvostellut, sehän kuuluu kyseisen musiikkigenren peruspiirteisiin, siitä nimityskin, hair metal.

Tuo korvan erottelukykyasia saattaa joillekin olla arka asia, ei minulle mutta joillekin, eli letkautus sen harjoittamisesta loukkaa ikäihmisiä. Kyllä se jokaisella on edessä, ettei enää heinäsirkan sirityksiä kuule; tosin taitavat todellisuudessakin olla sirkat vähentyneet.

Kiitos musiikkilinkeistä.

PS Olen joskus kiinnittänyt huomiota myös muutamien poliitikkojen puhetapaan, mm. Kimmo Sasin ja Janina Anderssonin. Jyrki Kataisenkin olisi hyvä kiinnittää huomiota puheeseensa, sinänsä kielellisesti moitteettomaan, mutta aivan liian monisanaiseen ja joidenkin asioiden tuskastuttavaan toistoon: vastuu, fantastista jne.; niihin helposti tartutaan kuten on nähty.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Kiitos vinkistä. Mutta ei kyse, ainakaan minun kohdallani, ole siitä ettenkö ymmärrä, vaan siitä ettei saa selvää. Tiedän kyllä, olen itse ollut läsnä, kun Remu on ollut muutama vuosikymmen sitten äidinkielenopettajien kesäpäivillä Lappeenrannassa oikein kutsuttuna puhujana juuri hänen kielellisen lahjakkuutensa, ei musiikillisen, takia.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Taidat olla oikeassa, että puheen selkeys ja verbaalisuus on kaksi eri asiaa. Minunkaan ei ollut tarkoitus olla hyökkäävä, ihmettelin vaan, mutta taisin itse sekoittaa kaksi eri asiaa.

Käyttäjän arisuhonen kuva
Ari Suhonen

Eikö tässä nyt toisaalta puhuta ihan makuasioista? Joillekin selkeys on tärkeää ja toiset ehkä arvostavat tietynlaista luovuutta - eivätkä nuokaan ole toisiaan pois sulkevia asioita tietenkään.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Ei kysymys suinkaan ole makuasiasta. Eivätkä luovuus ja selkeä puhetapa ole todellakaan mitenkään toisiaan poissulkevia. Puheviat ovat eri asia, niihin ei saisi ivaavassa mielessä milloinkaan tarttua. Mutta on sitä mm. Tavjasta (Halonen) paljon puhuttu.

Arvo Kuusela

Michael Monroe on oikein piristävä ilmiö, nyt jo vanhana, mutta tyylinsä säilyttäneenä rokkipappana. Olen seurannut tätä Voice of Finlandia, kun siinä on niin hyvät laulajat. Siitä show- puolesta en niinkään piittaa, mutta Michael on tuomaristossa piriste, ei rasite.

Minua jäi vähän kenkuttamaan yksi juttu.
Yksi mieliesiintyjistäni lauloi erään mielikappaleeni korkealata ja kovaa ja oikein hienosti munusta, mutta kaikki ei selvästikään mennyt musiikillisesti ihan kohdalleen, nuotileen oikein, ei minunkaan mielestäni, mutta ei mielestäni niin paljon oltu pielessä että siitä olisi tarvinnut meteliä nostaa. Tuomarit olivat kuitenkin tylyjä.

On siitä esimerkkejä ollut etteivät kaikki suositut iskelmät ole täysin oikein ja oikeassa virityksessä levyilläkään olleet, ja silti ne on ihan viihdyttävää musiikkia ja paikkansa ansainneet.

Eihän tämän pitäisi mikään kamarimusiikin esittämisen kisa olla, jossa pitää kyllä nuotit olla kohdallaan. Tämä on viihdemusiikin kilpailu ja siinä pitäisi kilpailla viihdyttävyydestä, mihin tietenkin kuuluu osana myös nuotilleen laulaminen, mutta vain osana.

The Vice of Finland on vähn lapsellinen ohjelma, mutta ei yhtä lapsellinen kuin idolssit ja muut. Siinä on ollut ihan näkemisen arvoisia esityksiä, mutta surkealta tuntuu se että kahdesta yhtä hyvästä pitää joskus karsia toinen pois. On siellä nimittäin ollut niitä vähän huonompiakin esityksiä aina välillä.

.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Kirjoitin myös ko. televisiolaulukilpailuista. Viimeksi The Voice of Finlandista lähes innostuin, semifinaali oli loistavaa viihdettä. Jopa Idolsista innostuin hieman jaksossa, jossa oli taustasäestyksenä maamme parhaita a cappella -laulajia. Molemmissa kilpailuissa on muutama tosi mahtava laulaja.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Ja vielä viittaus Haikuilua-blogiini:
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/blog/27095
:)
Eihän se tähän varsin kuulu, mutta siellä noudattamani genre on se vapaampi, sarkasmia, ironiaa, huumoria (toivon mukaan) ja jopa lyriikkaa (toivon mukaan jälleen) sisältävä.
;)